"HA NEM VAGY KÉSZ VÁLTOZTATNI AZ ÉLETEDEN, NEM LEHET SEGÍTENI RAJTAD."   (Hippokratész)
Hírek
Konferenciával vette kezdetét a "Partnerségépítés és településfejlesztés Miskolcon" című projekt
2014.06.24.
A "Partnerségépítés és településfejlesztés Miskolcon" ÁROP-1.A.6-2013-2013-0039 elnevezésű projekt nyitókonferenciáján jártunk június 24-én, kedden a Városháza Dísztermében. Beszámoló és képek a "továbbra" kattintva.

A rendezvényt Kiss Gábor alpolgármester nyitotta meg, beszédében pedig a partnerségek fontosságát hangsúlyozta ki. Kiemelte a gazdasági élet szereplőinek, az egyházaknak, és a civil szervezeteknek, alapítványoknak szerepét a különböző fejlődési folyamatokban, hiszen mint mondta, együtt érhetjük el végső célunkat: eljutni a civil lakossághoz, és többletet nyújtani nekik az élet különböző területein.

 

Előadást tartott Wächter Balázs, a Vital Pro Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tanácsadója, megjelölve két fontos, fejlesztésekkor felmerülő kérdést: mit fejlesszünk, milyen témaköröket, valamint hogyan és milyen módszerekkel tegyük ezt. Előbbire három területet, a gazdaságot, a környezetet, és a társadalmat jelölte meg, míg utóbbira egyebek mellett olyan példákat említett, mint a párbeszéd fontossága, a partnerség, az együttműködés, és a különböző szektorok bevonása.

 

Belánszky-Demkó Zsolt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a 2011 óta létező Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács elnevezésű fórumot mutatta be. A szervezet fő céljaként a partnerségek elősegítését jelölte meg, melyben segítenek a konzultációs, véleményezési, illetve javaslattevő funkciók

 

Ezután Mednyánszkyné Szalay Judit szakmai vezető szólalt fel, aki kihangsúlyozta: egy sikeres program csakis a társadalmi, gazdasági, és civil érdekcsoportokkal közös egyeztetésben valósulhat meg. Fontos elemekként jelölte meg a kölcsönös bizalmat, a kommunikációt, valamint a partnerséget - hogy Miskolc a megújuló együttműködések városa lehessen.

 

Az előadások sorát Szirtesi Nagy Réka, a DFT-Hungária Kft. fejlesztési igazgatója zárta. Bemutatta a projektet, amit az aktuális konferencia nyitott meg. Célként a megoldások közös keresését jelölte meg, ebben pedig a projekt részeként rendezvények, cselekvési terv a partnerségek megerősítésére, szemléletformáló képzések, az együttműködések jogi hátterét megkönnyítő jogharmonizációs terv, és marketing segédkeznek majd.

 

A rendezvényt kerekasztal-beszélgetés zárta, melyet alapítványunk ügyvezetője, Szendrák Dóra moderált, a beszélgetőpartnerek között pedig helyet foglalt F. Nagy Zsuzsanna az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársa, Palik Zoltán, a Civil Információs Centrum megyei szakmai vezetője, Bárdos Ferenc, az Egri Civil Kerekasztal részéről, Matiscsákné Lizák Marianna, a MiNŐIES alapítványt képviselve, Gyulai István, szintén az Ökológiai Intézet Alapítványtól, valamint Wächter Balázs.

A beszélgetés során olyan kérdések merültek fel, mint hogy milyen jó gyakorlatok rejlenek a civilek tarsolyában, hogyan lehet lobbizni a döntéshozóknál, illetve miképpen lehetséges felkelteni az érdeklődésüket, motiválttá tenni őket egy-egy civil kezdeményezés iránt. A felek arra jutottak, hogy a hatékony közös munkához kölcsönös nyitottságra és bizalomra van szükség.

 

A projekt következő állomásaként Kiss Gábor alpolgármester ismerteti július 3-án az integrált városfejlesztési stratégiát a Polgármesteri Hivatalban.

 

Képek a facebook-oldalunkon, ide kattintva tekinthetőek meg.